lauantai 27. heinäkuuta 2013

Kissat :) part 1

Rakastan kissoja <3 Minusta ne ovat kauniita, lihaksikkaita, sopivan itsenäisiä, mutta myös sosiaalisia, hellyyden kipeitä, lämpöisen pehmeitä ja ottavat paikan lupaa kysymättä sydämestä. Ensimmäinen kissani, valkoinen puolipitkäkarvani eli upeaan 18 vuoden ikään. Nyt onkin vakavasti harkinnassa taas kissaystävän hankkiminen. Mietinnässä nämä alla luetellut rodut siksi, että ovat erittäin sosiaalisia, kiintyviä ja seurallisia joka paikan höyliä, kissoja joille voi myös opettaa temppuja.

Mietinnässä ovat roduista siamilainen: "Luonteeltaan siamilainen on vilkas ja leikkisä. Se haluaa olla mukana kaikissa kodin puuhissa ja mieluiten keskipisteenä. Siamilaiskissa kiintyy ihmiseensä ja osoittaa avoimesti hellät tunteensa. Se on todellinen sylikissa, joka viettää yönsä mieluiten omistajansa kainalossa peiton alla."

Itämainen lyhytkarva: "Luonteeltaan itämainen lyhytkarva on kuin siamilainen seurallinen, vilkas ja ihmisrakas – se osallistuu kaikkiin perheen toimintoihin täysin rinnoin."

Tai burman kissa: "Kun vain annat burman tulla luoksesi, kaikki muu järjestyy itsestään. Burma kiintyy uskomattomasti ihmiseensä ja kuvittelee itsekin olevansa ihminen. Pian tunnet olevasi palvottu, jos vain osaat ottaa sanomia vastaan. Burma osallistuu väsymättä kaikkiin askareisiin, olitpa sitten kylpemässä tai keittämässä.
Englantilaiset kutsuvat burmaa “koirakissaksi”. Burma kuljettaa nauhoja ja palloja loputtomiin. Yhtä lailla se ottaa vahdittavakseen perheen nuorimmaisen ja tulee loistavasti toimeen muidenkin lasten kanssa."

Profeetta Muhammed (saas) oli myös kissojen ystävä. Sanotaan, että Profeetan (saas) lempi kissan nimi oli Muezza. Kerran rukouskutsun kuultuaan Profeetan(saas) tuli lähteä moskeijaan ja pukea kaapunsa päälleen, mutta Muezza nukkui Hänen kaapunsa hihan päällä. Profeetta Muhammed (saas) ei halunnut häiritä kissaansa, vaan leikkasi mieluummin hihan irti. Hän silitti kissaansa kolmesti, joka takasi Muezzalle 7 henkeä ja kyvyn tippua aina jaloilleen pudotessaan.
Sanotaan, että Profeetta Muhammed (saas) oli niin kiintynyt kissaansa, että antoi sen levätä sylissään saarnatessaan. Kuuleman mukaan Profeetta (saas) joi samaa vettä kuin kissansa Muezza ja myös peseytyi siinä.

Tämä tarina on legenda, ei siis HADITH. Englannin kielisen version yllä kerrotusta tarinasta löydät TÄÄLTÄ.

torstai 25. heinäkuuta 2013

Hiusten hennaus

Kasvivärien käyttö hiustenvärjäyksessä on ajankohtainen ihmisten allergisoitumisen takia, mutta itselleni myöskin islamin kannalta. Tarkoittaen siis sitä, että muslimin ei tulisi peittää Allahilta mitään, sillä Hänen on päästävä meissä kaikkialle. En muuten ole muistaakseni koskaan nähnyt rukoilevaa siskoa jolla olisi kynsilakkaa tai meikkiä... Ymmärtääkseni se vaikuttaa rukouksen hyväksymiseen, jos on peittänyt itsestään jotain eli käyttää esim. kynsilakkaa tai meikkiä . Meikithän tulisi luonnollisesti pestä pois rukoiltaessa. Hapettuva hiusvärihän (eli yleisimmät kesto- ja kevytvärit) tunkeutuu hiuksen sisälle suomukerroksen läpi kuitukerrokseen peittäen, täyttäen hiusta ja vaalentaen omaa hiusväriämme. Joillan foorumeilla siskot kertovat sävyttävänsä hiuksiaan suoravärjäävillä hoitoainella, jotka tarttuvat ainoastaan hiuksen pintaan, kuten henna.

HENNA on kuitenkin muslimien keskuudessa hyväksytty hiusten ja parran värjäyksessä ja ihon koristelussa. Upeat punaiset hennatatuoinnit minulla oli käsissä ja jaloissa omissa häissäni, senkin jälkeen olen hennatatuoinut käsiäni. Olen myös värjännyt hiukseni hennalla nyt puolen vuoden ajan, joka on yllättävän helppoa ja erittäin edullista :) Haaveena on ihan kouluttautua tulevaisuudessa tässä asiassa enemmänkin :)

Tarjolla on nykyään useita hennavärivalmisteita, itse olen hiustenvärjäyksessä käyttänyt 100% kasviperäistä MAC URTH-merkkistä kasvivärijauhetta. Tätä voi ostaa valmiina sekoituksina, jotka sisältävät hennan lisäksi INDIGOA ja KAMOMILLAA tai ostaa voi erikseen ihan puhdasta punaista hennajauhetta tai indigoa ja sekoittaa niistä haluamansa tummuuden/sävyn.

Kasvivärejä käytettäessä tulee muistaa, että lopputulos riippuu aina alkuperäisestä hiusväristäsi. Tästä johtuen en kärsi näkyvästä tyvikasvusta ja väri on todella luonnollinen. Myös kasvivärien kiinnittymismekanismi hiukseen on erilainen kuin hapettuvilla kesto- tai kevytväreillä. Henna tarttuu hiukseen sähkövarauksella -> hiuksen oma sähkövaraus on aina negatiivinen. Tästä johtuen sitä ei voida poistaa (hapettuvalla) vaalennusaineella tai vaalennuksen lopputulos saattaa olla ihan mitä tahansa... Hiusten kasvattaminen on paras hennan poistotapa. Kannattaa myös muistaa ettei hennalla voi vaalentaa, mutta vaaleat hennasävyt kirkastavat vaaleaa väriä ja tuovat kiiltoa hiukseen, jolloin se saa aikaan optisen harhan ja näemme hiusten värin vaaleampana. Viileät platinasävyt eivät ole hennalla mahdollisia. Vähän kemiaa tässä samalla :)

Hiusten hennaus on helppoa, tosin sen levittäminen ei onnistu sudilla ihan samoin kuin perinteisissä hiusväreissä, sillä hennamassa on puuromaista massaa. Itse levitän hennamassan koko päähän. Hennan väri paranee lähipäivien aikana värjäyksestä eli se myös hapettuu ja tummuu, muuttuu toisin sanoen intensiivisemmäksi -> siinä tapauksessa ellei hiuksia pestä pariin päivään. Mac Urth-hennajauhetta on erittäin helppo käyttää:
Käyttö: Sekoita kulhossa n. 50 g jauhetta keitettyyn veteen notkeaksi tahnaksi, jäähdytä ja levitä lämmin tahna pestyihin hiuksiin. Anna vaikuttaa 1-2 tuntia. Huuhtele väri pois ja pese shampoolla. Suihkuhattu vahvistaa värin vaikutusta. Huom! Hennan vaikutus voi vaihdella, jos hiukset on käsitelty voimakkailla kemikaaleilla.
Itse pidän hennamassaa hiuksissa 3 tuntia kelmun alla. Mitä pidempään annat hennan vaikuttaa, sitä intensiivisempi väristä tulee. Henna on myös hyväksi iholle, se tuo hiukseen paksuutta ja upean kiillon. Hiukset ovat ihanan terveen näköiset!

Suosittelen tutustumaan hiusten hennaukseen syvemmin TÄSTÄ.
Englannin kielistä tietoa sivustolta Henna for hair

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Muslimielämää

Muistaako joku seuranneensa Ylen TV1 "Muslimielämää" ohjelmaa, jossa viisi suomalaista yrittää elää muslimina puolitoista kuukautta?

Lainattu sivustolta:

"Suuri haaste
Suomi kärsii länsimaisista ongelmista: alkoholi virtaa, ihmiset ovat masentuneita ja avioliitot hajoavat. Osa meistä elää toisin eli nopeasti kasvava vähemmistömme, muslimit. Voisiko ratkaisu Suomen haasteisiin olla islam?"
(Tähän aiheeseen palaan blogissani myöhemmin...)

"Eläköön erilaisuus
Harva suomalainen osaa erottaa mikä on islamia ja mikä muuta maahanmuuttajien kulttuuria. Oppilailla on hyvä tilaisuus selvittää, onko maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten mahdollista elää rinnakkain? Olisiko suomalaisilla muslimeilta opittavaa? Mistä arvoista ei voida neuvotella?"

Mentoreina toimivat Anas Hajjar:
"Anas Hajjar on Syyrian Damaskoksessa syntynyt sunnimuslimi, jonka äidin isoisä Mohammed Aboulyousr Abdin toimi 1950- ja 1960-luvuilla Syyrian muftina, islamilaisen lain tulkitsijana.
Vuonna 1988 Suomen muuttanut Hajjar on toiminut Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.
Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan (Rabita) parissa toimivalla Hajjarilla on meneillään Koraanin käännöshanke arabiasta suomeen.
Anas on ammatiltaan lääkäri. Hän on perheetön."

ja Isra Lehtinen:
"Isra Lehtinen on 19 vuotta sitten islamiin palannut islamin opettaja Helsingistä.
Isra on teini-ikäisen tyttären yksinhuoltaja, ja kutsuu itseään muslimifeministiksi.
Isra toimii myös Suomen islamilaisessa neuvostossa, sen hallituksen tiedottajana.
Suomen Islamilaisessa yhdyskunnassa (Rabita) aktiivisesti vaikuttava Isra luennoi sekä toimittaa yhdyskunnan An-Nur -lehteä.
Isra on Helsingin opetuslautakunnan jäsen. Sunnimuslimi."

Oppilaiksi on lähtenyt homosuhteessa elävä dj-baarinomistaja Antti Eho, teologiaa opiskeleva kristitty Krista Autio, maahanmuuttovastainen entinen taksikuski Pasi Hallikainen, stripteasetaiteilija Kirsikka "Geronima" Kelloniemi sekä maailmanmatkaaja, sijaisopettaja Eija Törmä.

Ohjelmassa mm: "mentori Isra järkyttyy kotikäynnillä Kirsikan alastonkuvista. Isra ei myöskään ilahdu oppilaansa vaatekaapin sisällöstä ja asumisjärjestelyistä. Anas yrittää selittää Antille, miksi homoseksi ei islamin mukaan käy."

Ensimmäisen kerran ohjelma on näytetty vuonna 2010, jolloin itse seurasin ohjelmaa mielenkiinnolla, sillä olinhan palannut islamiin pari vuotta aiemmin 2008. Uusintana ohjelma on näytetty kesällä 2012. Täytyykin toivoa tätä toiveuusintana :)

 Lainattu YLEn sivustolta:

NÄIN ELÄT MUSLIMINA:
1. Usko on kaiken pohja.
2. Muslimi on suvaitsevainen toisia kohtaan uskonnosta ja elämänkatsomuksesta riippumatta.
3. Muslimi on oikeudenmukainen.
4. Muslimi on rehellinen.
5. Muslimi on auttavainen, erityisesti heikkoja ja köyhiä kohtaan.
6. Muslimi on rauhan puolella.
7. Muslimi arvostaa tietoa ja haluaa oppia uutta.
8. Muslimi elää tässä päivässä.
9. Muslimi toimii hyvänä kansalaisena yhteiskunnassa, jossa elää.
10. Muslimi tekee hyviä tekoja.
11. Muslimi välttää pahaa.
12. Muslimi huolehtii ympäristöstä.

Ohjelman esittelyyn pääset TÄSTÄ.
Joitakin videopäiväkirjoja on vielä katsottavissa sivuston kautta.

Tulossa: hiusten värjäämisestä hennalla ja muilla kasviväreillä :)

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Kristityn toimittajan haastattelu

Edelliseen kirjoitukseeni liittyen, tässä vielä Nelosen uutisista toimittajan haastattelu. Haastattelun alussa faktoja islamista tarjoaa Marko Bjurström. Haastattelun näet TÄSTÄ.

Kristitty toimittaja siis kirjoitti jutun "30 päivää muslimina", artikkeliin pääset uudelleen TÄSTÄ.


maanantai 22. heinäkuuta 2013

"30 päivää muslimina"

Kristitty toimittaja eli 30 päivää muslimina ja kirjoitti siitä jutun Helsingin Sanomiin. Tämä on tapahtunut viime talvena.

Jutussa imaami Anas Hajjar sanoo viisaasti: "Kannattaa tutustua muslimeihin, mutta pitää muistaa, että muslimit ovat eri asia kuin islam. Islam on hyvä, mutta muslimit ovat ihmisiä: heitä on hyviä ja huonoja."

Tämä oli mielenkiintoinen artikkeli, lukemaan pääset TÄSTÄ.

Islamin 5 pilaria
- uskontunnustus
- rukous
- almut
- paasto
- pyhiinvaellus

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Ramadan Kareem!

Vähän myöhäiset hyvät paaston toivottelut, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nythän on jo ramadanin 12 päivä menossa. Kylläpä aika hujahtaa :) Itselleni tämä on ensimmäinen ramadan jolloin paastoan. Alkuun tuntui hyvinkin haastavalta olla syömättä, vatsa kurni ja ajattelin asiaa liiaksi. Päivä päivältä on helpompaa. Toki keskityn myös olemaan parempi muslimi, en riitele, kiroile ja ajattelen usein Allahia. Paastoan siis myös huonoista tavoista.

Paasto on yksi islamin peruspilareista ja ramadan on islamilaisen kuukalenterin yhdeksäs kuukausi.
Tällöin terveet, aikuiset, jotka eivät matkusta, paastoavat auringonnoususta auringonlaskuun. Pohjoisella pallonpuoliskolla päivät ovat pidempiä, joten ramadanin sattuessa kesäaikaan, on paastoaminen haastavampaa kuin lyhyinä talven päivinä.
Ramadan on myös se kuukausi jolloin Koraani annettiin ihmisille opastukseksi. Koraanin opiskelu onkin suositeltavaa erityisesti ramadanin aikana. Tarkoituksena on hylätä paha ja valita hyvä.
Paaston tarkoituksena on myös muistuttaa meitä niistä vähäosaisista joilla ei ole esimerkiksi ruokaa päivittäin nautittavaksi ja myös siitä, että olisimme kiitollisia siitä kaikesta hyvästä mitä meillä jo on. Anteliaisuus on siis suositeltavaa ramadanin aikana :)

Alla video siitä mitä kehossamme tapahtuu paaston aikana:


lauantai 20. heinäkuuta 2013

Salaam aleikum kaikille

Sainpas aikaiseksi tällaisen :) vielä vähän vaiheessa mutta hiljaa hyvä tulee. Koitanpas pian päästä postailemaan tänne lisää tekstiä.